Маслата за коса са сред най-популярните препарати за поддържане на косата. Те

...
Маслата за коса са сред най-популярните препарати за поддържане на косата. Те
Коментари Харесай

Защо фризьорите съветват да НЕ ползваме тези препарати?

Маслата за коса са измежду най-популярните препарати за поддържане на косата. Те са съществени съставки в различните и национални предписания за хубост - само че се срещат също и в асортимента на световноизвестни козметични марки.

Обаче маслата са разнообразни. Едно масло може да помогне - а друго непоправимо да повреди косата ви. Как да ги отличим?

Да, маслата фактически съдържат съставни елементи, потребни за косата. Главното обаче, което би трябвало да знаете за тях, е, че, с редки изключения, те не трябва да се употребяват в чист тип. Основната повода е, че могат да запушат порите. Най-вече маслата с високо равнище на така наречен „ комедогенност “.

Комедогенността съставлява опцията масло или различен козметичен артикул да замърсява или запушва порите на кожата - и по този метод да предизвиква образуването на комедони (акне, черни точки, кисти). Високо комедогенните масла затварят отворите на космените фоликули и по този начин се образуват мастни тапи. Това води до закъснение растежа на косата и косопад. По този индикатор маслата биват:

- некомедогенни;

- умерено комедогенни;

- високо комедогенни.

Маслото е толкоз по-опасно, колкото е по-висока неговата комедогенност. Например, чистото кокосово масло, което доста известно, съставлява мощно комедогенен препарат.

Но комедогенността на маслата не е единственото затруднение за тяхното приложение. Например, се счита, че мазният скалп (кожата на главата) и козметичните масла са несъвместими. Всъщност, масла, формирани от ненаситени мазнини (примерно, аргановото), от време на време се предлагат за мазна кожа - те компенсират недостига на линолова киселина. Този недостиг е характерен на мазната кожа, а линоловата киселина е нужна за вярното действие на кожата.

По своите свойства маслата могат да се разделят на:

- запушващи (покриващи);

- омекотяващи (проникващи);

- задържащи влагата.

Запушващите (или покриващи) масла не проникват в кожата, а остават на повърхността, покриват скалпа и по този метод задържат в него влагата. Но за суха кожа това въобще не е задоволително, тъй като тя се нуждае и от поддържане. За мазна кожа запушващите масла са рискови, тъй като основават среда за размножаване на патогенни бактерии.

Омекотяващите (или проникващи) масла проникват в роговия слой, като укрепват отбраната на скалпа. Те са положителни за суха кожа на главата, която елементарно се лющи - само че са ненужни за естествената, здрава кожа.

Влагозадържащите масла от време на време подвеждат с названието си. В чист тип нито едно масло не е способно да овлажнява, тъй като то, по този начин или другояче, съставлява лой. То може да стане влагозадържащо след обработка и съчетаване с други субстанции – само че пък такива масла не трябва да се употребяват в студено време.

Подобно на всеки естествен препарат, и маслата може да провокират алергични реакции – или просто самостоятелна нетърпимост към някои от своите съставни елементи. Например, обещано масло е в положение да отстрани боята и да отмие цвета на боядисана коса. За да не се случи това, не ползвайте масла както след боядисване, по този начин и две седмици (минимум!) преди този момент.

Категорично не трябва да се употребяват масла върху кожата на главата по време на косопад, тъй като:

- омекотяват устията на фоликулите (гнездовите основи на космите) и косата елементарно ги напуща при механично деяние (по-просто казано, елементарно се скубе);

- би трябвало да се измиват. Това е развой, обвързван с интензивно механично влияние - което е противопоказно за коса, склонна към косопад.

Затова, в случай че ползвате масло, прилагайте го единствено за профилактика и то, когато нямате косопад – само че във всички случаи не по-често от един път месечно.

Проблемът е, че модата на масла за коса пристигна в Европа от Азия. Но азиатците имат изцяло друга конструкция на косата. Косъмът от азиатски вид се състои от 7-10 пласта, люспите на които прилягат компактно един към различен. Маслото върху такава коса не я утежнява и не изисква изплакване. При нанасяне на масла върху коса от европейски вид обаче, която има едвам 4-5 пласта и нормално пореста текстура, се получава в следствие тежка, мазна, лепкава коса – и ни се желае незабавно да отмием маслото. Затова нанасянето на масла в чист тип върху косата е безполезна процедура за европееца.

Разбира се, не е належащо изцяло да изоставяте маслата – просто с тях би трябвало да работят експерти като част точно от професионалните им козметични средства. Тогава ще има изгода и никаква щета.Такива артикули:

- имат и обезпечено уравновесен състав;

- съдържат съставни елементи с високо качество, които усъвършенстват взаимното деяние на съставките;
Конски шампоан за по-дълга и здрава коса
Всяка една жена желае да има красива и здрава коса. Някои от нас даже желаят да имат и по-завидна дължина и да се радват на хубава коса....
Прочети повече
- не провокират алергии;

- дават отговор на разпоредбите за сигурност.

Тези смеси се отмиват елементарно или изобщо не изискват изплакване.

Професионалните козметичните смеси с масла резервират всички прерогативи на маслата за коса, само че защищават от отрицателните резултати при потреблението им в чист тип.

Резюме

1. Не използвайте масла за коса в чист тип, изключително за скалпа - в случай че не са предписани от лекар-трихолог.
4 бързи теста, с които ще разберем в какво здраве е косата ни
Косата може да издържи на натоварване, достигащо до 900 грама. Когато е мокра, е в положение да се разтегне с до 30%. Единствено здрава...
Прочети повече
2. За основата и краищата на косата използвайте козметични смеси с масла (според инструкциите!).

3. За кожата на главата ползвайте серуми вместо масла.

4. Не ползвайте в никакъв случай масла по време на косопад!

 

---

 

Още от ЛЮБОПИТНО:
Рейтинг: от. Гласували общо: консуматори
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР